دوینه

دوینه

دوینه

با سلام و سپاس از حسن انتخابتون…
ما در سایت مهارتو قصد داریم اطلاعاتی درباره “دوینه” را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.با ما همراه باشید.

دوینه

ترخینه (به کردی: ته‌رخینه، ته‌رخنه، ته‌رخوانه و یا دوینه
Terxîne/Terxine/Terxwane، به لری کشگینه، به ترکی Tarhana، به
یونانی trachanas/trahanas،trahana، به آلبانیایی трахана/тархана، به بلغاری، به مصری kushuk، به عربی عراق kishk)، غذایی است
آبکی که از دوغ یا شیر تخمیر شده به دست می‌آید و در استان‌های
مرکزی، لرستان، کردستان،ایلام، کرمانشاه، همدان و آذربایجان غربی
مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این ترخینه در میان کردهای عراق،
ترکیه و سوریه، ‌و همچنین در میان مردم ارمنی در ارمنستان و نیز مردم
یونانی کشورهای یونان، قبرس، آلبانی، بلغارستان و برخی مناطق
عراق و مصر نیز رواج دارد. این غذا از خیس دادن بلغور گندم یا جو در دوغ ترش به مدت ۱۰ روز تهیه می‌شود. در روش دیگر بلغور را به مدت چند
ساعت در دوغ می‌پزند. پس از این مدت قطعاتی از این مخلوط خمیر
مانند را گلوله کرده و پس از افزودن گیاهان بومی مانند شلغم و پونه،
آنرا زیر نور آفتاب خشک می‌نمایند یا در تنورهای مخصوص حرارت
می‌دهند. تکه‌های خشک ترخینه را با افزودن حبوبات و سبزی و پیاز
به‌عنوان آش آماده می‌کنند. ترخینه را می‌توان یکی از اولین غذاهای
نیمه‌آماده شناخت. این غذا به علت داشتن آنتی‌بیوتیک طبیعی به
عنوان داروی سرماخوردگی شناخته می‌شود. برای این خوراک در ادبیات
شفاهی مردم لر و کرد شعرهای فولکلوریک نیز سروده شده‌است.

تاریخچه

در تاریخ ایران برای اولین بار در قرن ۱۱ از ترخنه توسط زمخشری در لغت‌نامه‌اش نام برده می‌شود و پس از آن در قرن ۱۳ در دانشنامه جهانگیری با نام ترخینه شناخته می‌شود.

مصرف دوینه

نوعی از ترخینه جامد که در مناطق غربی ایران رایج است.

ترخینه به شکل آش یا سوپ بیشتر در روزهای زمستانی پخته می‌شود، و بعلت برخورداری از طیف وسیعی از آنتی‌بیوتیک‌ها و ویتامین‌ها خاصیت درمانی برای سرماخوردگی و آنفلوانزا در روزهای سرد سال را دارد.

ترخینه جامد

ترخینه جامد (ماده اولیه ترخینه که هنوز برای مصرف آماده نشده) به دلیل دوغ زیاد و گندم یا جو که در زیر حرارت خورشید خشک شده بسیار سخت است که معمولاً به اندازه یک همبرگر دست‌ساز یا کوچکتر از آن است. ترخینه جامد بعد از خیس خوردن در آب جوش کم‌کم به صورت یک سوپ در می‌آید. تقریباً نحوه درست کردن آن شبیه به سوپ‌های آماده امروزی است.

روش تهیه دوینه

برای طبخ آش ترخینه، ابتدا چند تکه ترخینه خشک را به همراه مقداری حبوبات می‌پزند و در انتها سبزی خشک، زردچوبه و پیاز داغ به آن اضافه می‌کنند. هرچه آش بیشتر بپزد، ترخینه‌های خشک بیشتر از هم باز شده و دوغ آن بهتر در غذا پخش می‌شود. در برخی مناطق سبزی و حبوبات را در همان ابتدای پخت با دوغ به ترکیبات ترخینه خشک اضافه می‌کنند.

از این مطالب دیدن فرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.